Bijzonder huwelijk

Interview met Mariëlle Jongmans, buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Mariëlle Jongmans is buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. "Buitengewoon" omdat ze speciaal voor het registreren van huwelijken is aangesteld en beëdigd. Mariëlle reist stad en land af om stellen te trouwen, niets lijkt haar te gek: ze sloot al een huwelijk onder water! De redactie van TrouwenBruiloft.nl nam een kort interview met haar af.

Mariëlle is te vinden op www.bijzonderhuwelijk.nl

Mariëlle, je bent Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (verder: BABS). Ik vermoed dat je niet altijd BABS bent geweest, hoe is dat zo gekomen?

Tot voor kort was mijn beroep “Juwelier” met een officiële vakopleiding in Schoonhoven.Ik ben tot een half jaar geleden parttime werkzaam geweest in de juweliersbranche en vond het vooral heerlijk om trouwringen te verkopen, door de aandacht en tijd die je aan het aanstaande bruidspaar kunt besteden, maar sinds de zomer van 2007 ben ik daarmee gestopt omdat mijn bruidsparen op me rekende en ik echt auto en vliegtuig in en uit ben gestapt.

Ik heb een fantastische zomer gehad met huwelijkssluitingen op de mooiste plekken in Nederland en daar buiten. Als je kiest voor een trouwlocatie buiten het stadhuis ben je minder gebonden aan de tijd en dat komt de trouwceremonie ten goede, er is alle tijd en aandacht.

Hoe ziet jouw voorbereiding op een huwelijkssluiting er uit? Zijn er essentiële verschillen met een huwelijkssluiting door een niet-BABS?

Het belangrijkste verschil is dat je “weet” wie het huwelijk sluit, ik nodig aanstaande bruidsparen altijd bij mij thuis uit (soms een jaar voor hun huwelijk). Tijdens dat kennismakingsgesprek blijkt of het klikt tussen ons.

Bij de gemeente mag je in het beste geval kiezen uit de verschillende ambtenaren maar ook dan ben je niet zeker of deze ambtenaar ook echt het huwelijk gaat sluiten, dat blijkt pas drie weken voor het huwelijk als de definitieve planning bekend is. Dan vindt ook pas het voorgesprek plaats, als dat tegen valt is het niet makkelijk om nog een andere ambtenaar te vinden.

Ik heb al heel veel huwelijken mogen sluiten en heb daardoor veel ervaring opgedaan en kan bruidsparen vaak helpen of op ideeën brengen met die ervaringen. Een goede trouwceremonie verzorgen is echt een vak apart, je moet je prettig voelen tegenover een (grote) groep mensen, goed kunnen vertellen en echt iets toevoegen aan dit bijzondere moment in het leven van het bruidspaar en hun gasten. Je moet kunnen inspelen op wat er op dat moment gebeurd, er is altijd iets dat anders loopt dan verwacht. Tot slot is het heel belangrijk de kunst verstaan om te blijven boeien!

Als BABS heb je al veel stellen getrouwd. Hoewel het vermoedelijk lastig is één huwelijkssluiting uit te kiezen wil ik je vragen welke huwelijkssluiting je het meest is bijgebleven?

Mijn mooiste huwelijk is altijd mijn laatste huwelijk! Omdat dit bruidspaar nog helemaal vers in mijn gedachte zit en het geluksgevoel van die dag draag ik vaak nog lang met me mee.

Al herinner ik me nog wel de bruiloft van Marije en Leon en van Ramon en Jack en afgelopen zomer nog Ruud en Olga en natuurlijk Marscha en Jeroen. Nu vergeet ik absoluut mensen omdat ik al 500 paren getrouwd heb!

Allemaal mensen waar ik een heel duidelijke klik mee voelde, waar de liefde zeker niet vanzelfsprekend is en geluk diep wordt beleeft, dan is het voor mij een eer om zo’n huwelijk te mogen verzorgen.

Door je persoonlijke aanpak kom je dicht bij het bruidspaar te staan. Zijn er in je carrière als BABS vriendschappen met bruidsparen ontstaan?

In het begin van mijn carrière dacht ik dat het beter zou zijn om afstand te houden, perslot van rekening ben ik iemand die ingehuurd is en een taak vervult.

Gelukkig weet ik nu beter en kan intens genieten van de persoonlijke ontmoetingen en de vriendschappen die daar uit voort vloeien.

En mag vaak nog lang genieten van de bijzondere momenten in hun leven, zoals vorige week nog toen ik het kleine dochtertje van Annemarieke en Arjan vast mocht houden. Misschien wordt Nienke wel net zo’n waterrat als haar ouders, want die heb ik vier jaar terug, onderwater getrouwd!

Je trouwt ook stellen in het buitenland, hoe gaat dit in zijn werk? Zijn er nog bijzonderheden met betrekking tot de geldigheid van het huwelijk?

In het buitenland trouwen is echt geweldig, ik heb gemerkt dat de bruidsparen die dit in Europa doen er voor kiezen om een aantal dagen met een intiem gezelschap op een bijzondere plek te verblijven, vaak zijn de totale kosten gelijk aan een groot trouwfeest in Nederland. Het verschil zit in het feit dat de trouwgasten speciaal voor het bruidspaar zijn overgekomen en die dagen met niets anders bezig zijn. Dan beleef je alles veel intenser.

De meeste trouwceremonies verzorg ik in landen waar het lastig is om echt officieel wettelijk te trouwen als buitenlander, Spanje, Frankrijk, België en ook Oostenrijk, ik heb dan mijn plan B en in de praktijk werkt dat erg goed.

Maar natuurlijk kom ik ook als je je partnerregistratie wilt omzetten in een huwelijk of als je al getrouwd bent en dat bijzondere moment van elkaar je ja-woord geven nogmaals wilt beleven, dit verzorg ik ook met veel plezier in Nederland.

Tot slot, medio 2007 was er sprake van een maatschappelijke discussie over de mogelijkheid voor gewetensbezwaarde ambtenaren om het huwen van personen van hetzelfde geslacht te weigeren. Een bekende gewetensbezwaarde weigeraar was Nienke Eringa-Boomgaardt, BABS bij de gemeente Leeuwarden. Haar arbeidsovereenkomst werd door de gemeente Leeuwarden ontbonden, de Commissie Gelijke Behandeling vond dat er sprake was van strijdigheid met de Nederlandse antidiscriminatiewetwetgeving. Op jouw website las ik dat je juist graag een homostel trouwt, is het inmiddels gelukt een homostel te trouwen? Kun je vertellen waarom je het belangrijk vind ook homostellen te trouwen?

Het trouwen van homo/lesbische stellen is voor mij van wezenlijk belang voor het slagen van mijn bedrijf.

Als ambtenaar vertegenwoordig je de wet en deze schrijft voor dat ook mensen van gelijk geslacht in Nederland met elkaar kunnen trouwen, een “weigerambtenaar” kan dus geen goede ambtenaar zijn omdat ze haar taak niet helemaal kan/wil vervullen. Tot zo ver mijn formele gevoel. Als mens kan ik heel erg genieten van zo’n bijzondere huwelijkssluiting, 10% van mijn gemeente huwelijken zijn homo/lesbische huwelijken en steeds opnieuw blijkt dat trouwen in hun situatie niet als vanzelfsprekend wordt ervaren. Hoe tolerant Nederland ook is (helaas moet ik soms zeggen “was”), je hebt wat extra obstakels als je zo voor je liefde durft uit te komen.

En dan heb ik het nog niet eens over het verhaal van die liefde, ook dat is vaak niet vanzelfsprekend, soms zijn er kinderen, ex-partners van het andere geslacht en heel bijzonder vaak zijn dat goede contacten en blijven ze betrokken in elkaars leven. Dit is natuurlijk in het gunstige geval, want als het allemaal niet zo makkelijk is gegaan, is het als ambtenaar een extra uitdaging om ook dat op een goede manier te verwerken(of juist niet) in de ceremonie.

Tot op dit moment heb ik voor “de bijzondere huwelijkssluiting.nl” nog geen homo of lesbisch stel getrouwd, dus als iemand nog zo’n bijzonder stel kent met trouwplannen, wijs ze dan a.u.b. op mijn bedrijf.

Bron: Trouwen Bruiloft